SALAM

Isnin, 24 Januari 2011

Ilmu pada kertas atau dalam dada?

Aku masih terkeliru dengan konsep ilmu yang diamalkan oleh para penuntut pada zaman sekarang. Kekeliruanku ialah ilmu tu pada kertas atau ilmu pada dada. Ku terfikir jika betul la kita ni penuntut tentulah kita yang mengingati ilmu itu bukan kita menggunakan kertas untuk melafazkan balik ilmu itu.

Kalau orang zaman-zaman dahulu especially golongan ulama seperti Imam Syafie r.a, Imam Nawawi r.a, Ibnu Sina dan sebagainya, mereka ini adalah golongan ulul albab yang mana merupakan kunci ilmu kepada masyarakat. Ulama-ulama dahulu banyak menghasilkan kitab-kitab ugama untuk kemudahan masyarakat supaya dapat mengetahui ilmu agama dengan sedikit sebanyak. Ulama-ulama tersebutkan sebenarnya bukanlah menghasilkan kitab untuk dirinya, ini kerana dalam diri mereka sudah "lekat" berjuta-juta ilmu yang mereka telah hafal, ingat dan faham, hasil berguru dengan berpuluh-puluh ulama sebelumnya. Kalau dikaji sebab mereka mempunyai ilmu yang tinggi di dalam dadanya adalah "berkat" dari keilkhlasan mereka dalam mencari ilmu seperti mengembara berpuluh-puluh batu dengan berjalan kaki atau menaik unta dan sebagainya, bukan maksudku zaman sekarang kita perlu beralih naik unta untuk mencari ilmu tetapi yang ku maksudkan ialah kesungguhan dalam kita mencari ilmu itu..

Akhir kata dalam ungkapan ini, aku tidak mengencam mana-mana teman sebelajar denganku, tetapi aku merasakan cerita perlu dimusabahkan untuk diriku sendiri yang serba jahil dan banyak kekurangan..dan..sama2 kita menjauhi dari menjadi golongan seperti yang disabdakan oleh baginda s.a.w "..bukan dikalangan umatku yang melakukan dusta..".. wallahua'lam..

"ku mintak petunjuk dari Mu"...

Tiada ulasan:

Bagaimanakah reaksi anda apabila membuka blog ini?