SALAM

Jumaat, 8 Oktober 2010

Berharta tapi tak berduit...Petang tadi aku keluar untuk melakukan riadah. Seperti biasa pada waktu tersebut aku dan Syuk turun bermain badminton dahulu. Tempat kami bermain biasanya tidak tetap, kadang-kadang di dewan Mahallah Salahuddin, di dewan KAED , dan jika tidak ada pilihan lain, kami bermain dalm keadaan ala-ala gelap di Male Sport Complex kerana lampunya tidak di’on’kan..

Namun apabila aku sudah sampai di MSc itu, kelihatan Syuk dan Mirul menaiki kereta untuk pulang ke bilik masing-masing.

Aku bertanya” Eh, sek-sek mu balik doh? Aku baru sampai....”

“Laaa, aku ngan mirul baru je habis main, aku sempat main 2 3 game je, lepas tu balik, entah la...mirul kata tak de mood sebab tak de oghang”,balas Syuk.

“Pulok, maaf la tadi sebab aku turun lewat sebab aku tidur sekejap tadi, hari ni aku banyok gi mari gi mari, bilo sampai bilik sebelum Asar tadi, aku buat CAD sekejap dengan Aje, lepas sembahyang Asar, aku ‘jenero’ sekejap...letih bos..”....balas ku..

“Tak po la, aku ikut mu la kalu nok main lagi..Mirul..kalu mu nok balik dulu, tak po la, aku nak main lagi”..tanya Syuk..

“Ok..aku balik dulu” respon mirul..

“Nampok mu bawok tali skipping ja...”..tanya Syuk kepada ku...

“Ho...sebelum nak main, kita panas-panas badan dulu ha ha ha ha”..responku....

“Kito jogging la hari ni”....

“Ok jugok, dewan pun gelap gelemak tu, kito jogging keliling padang la, lepas tu boleh la aku skipping pulok heh heh heh”...

Ketika sedang berjogging, kami berbual-bual supaya tidak bosan untuk menghabiskan 2 pusingan lagi..

“Mu gi Engineering Raya Day male ni?”tanya Syuk..

“Dok kot, musim tak de pitis nok bayar kupong rm10 ...aku tak gi la”

“entah la. Aku tak de duit jugok, tapi aku bayar je la... “

“Loni hujung-hujung semester gini musim bajet duit..awal-awal sem hari tu banyok aku belanjo”..ngeluh aku..

Dalam hati aku terfikir jika ingin beli makanan tengah hari, mungkin aku perlu biasakan diri tak ambik sayur goreng supaya aku boleh jimatkan bajet sedikit. Mungkin bermula dari sekarang aku akan mengalami sembelit yang berpanjangan kerana jarang-jarang makan sayur., hanya makan nasi putih berlauk ayam gulai je, itupun akan bertambah lemak dalam badanku...

“Syuk, padanlah 3 round. Aku nak skipping pulok” ngeluh aku..

“urmm, aku nak skipping jugok”..

“mulo2, cuba buat 200 kali tak berhenti dulu”, aku mencabarnya..

“Eh, banyoknyo..aku tak biaso lagi skipping banyok gitu”..terkejut Syuk..

“Memang la sero tak boleh buat, nak main skipping mu kena main sokmo. Lamo-lamo boleh la.”..aku mem’brainwash’nya..ceh...

“Boleh kot..”Syuk mencubanya...

Setelah Syuk penat ber’skipping’, aku masih melompat-lompat dan tibalah satu saat di mana tali skipping itu membidas pada kasutku. Maka berakhirnya aku skipping pada hari itu. Aku tak bilang sudah berapa banyak aku melompat dan azan Maghrib masjid UIAM pun berkumandang. Kami terus bersiap-sedia untuk pulang ke bilik masing-masing dengan membawa raket masing-masing.

Dalam perjalanan pulang, tiba-tiba aku teringat kata-kata Ustaz Azhar Idrus dalam ceramahnya,

“Islam sebenarnya tidak melarang kita bersukan, berhibur..tetapi Islam melarang dalam sukan tersebut terdapatnya orang-orang mendedahkan aurat..yang bermain bola pulok suka pakai seluar pendek, kalau pakai seluar panjang apa masalahnye?

Kata sek-sek bola,

“Tak boleh ustaz, kalu pakai seluar panjang payoh..”

..Nuuu kat Scotland, semua orang main bola pakai seluar panjang sebab musim sejuk, kebanyakkan pemainnya kelas divisyen pertama, kedua..doh mu ni (pemain-pemain di malaysia), main lagu mano?..divisyen kelapan jah..”, tiba-tiba tergelak orang-orang yang mendengar ceramahnya...Cukup setakat ini sahaja perkongsian untuk kali ini. Sekian, terima kasih...

Rabu, 6 Oktober 2010

Kalau dah x faham satu perkara

Baru sahaja tadi aku menghantar assignment UNG2050, tak sangka pula itulah assignment yang telah aku hantar 3 kali selepas buat 2 kali pembetulan. Nasib baik lecturer aku Dr Fatmir mengizinkan aku baiki balik apa yang telah ditulis itu... Sebelum ini beliau telah menyuruh para student untuk buat correction dan semua assignment yang telah dihantar oleh rakan-rakan yang lain menunjukkan perubahan dari segi bahasa, isi kandungan dan sebagainya. Akan tetapi malangnya esei yang aku telah mempunyai kesilapan lagi iaitu tidak faham apakah kehendak soalan..hu hu hu..

Bila difikir balik, aku sudah berada di menara gading, UPSR dah lepas, PMR dah lepas, SPM dah lepas, dan bermacam-macam lagi ujian-ujian aku telah laluinya. Bila sampai peringkat buat sarjana muda, satu soalan yang mudah je aku mudah tertewas dan ini disebabkan aku x faham kehendak soalan itu.

Mungkin tak patut aku memikirkannya. Akan tetapi aku sentiasa bermuhasabah akan kesilapan yang telah aku lakukan. Rupa-ripanya semua ini disebabkan bermulanya buat kerja pada last-last minit. Bila buat kerja last2 minit, semua hasilnya tidak menjadi kerana idea yang dihasilkan tidak berkualiti. Cuba bayangkan dalam keadaan tergesa-gesa, kita perlu siapkan satu esei yang satu muka setengah dan sumber-sumber untuk diletakkan dalam esei itu belum aku cari lagi. Akhirnya aku siapkan dan hantar assignmnet itu dalam keadaan yang belum puas hati.. Apa-apa pun, aku memaksakan diriku untuk berhusnul zhan apa yang telah aku buat. Apabila aku melihat hasil kerja aku itu yang telah disemak oleh lecturer aku, keputusannya amat memeranjatkan. Entah la...memang aku dapat sebutir telur ayam dalam kertas aku pada hari itu. Lecturer membenarkan semua student untuk menyemak balik dan membuat pembetulan dalam esei itu dan hantar lagi pada menggu seterusnya.

Kali kedua hantar pun aku dapat telur ayam lagi. Apa sebabnya??? Memang aku tak faham pada mulanya. Akhirnya aku bertanya pada rakan-rakan apa kesilapan yang telah aku buat dalam assignment itu. Rupa-rupanya aku menjawab soalan assignment itu tidak mengikut kehendak soalan. Mula-mula aku rasa terkejut dan membisu sekejap dan akhirnya kecewa sedikit kerana sudah berminggu-minggu aku aku asyik bermain dengan assignment itu sahaja.

Apa-apa pun semua ini terjadi mungkin ada hikmahnya kerana setiap ujian yang menimpa hambaNya sebenarnya dapat meningkatkan lagi kualiti diri seseorang jika hamba itu bersabar dan bertawakal pada Tuhannya. Tidak ada gunanya hamba itu mengenang kesalahan yang lalu tanpa membuat satu perubahan yang dapat menjauhinya dari kesilapan itu juga. Wassalam...

Apa yang aku alami selama ini..


Sedar-sedar dah lama aku tinggalkan wadahku ini, hampir setahun lamanya..Kenapa ye?...Entah la...Aku pun x pasti...apa yang yang menyebabkan aku lari dari wadahku...kenapa baru sekarang aku sedar yang aku telah meninggalkan tugasku yang banyak pentingnya. Mungkin aku telah banyak hanyut dibawa duniawi.. walaupun perkara yang sia2 itu tidaklah berat dilihat oleh orang lain, tetapi bagi ku ianya banyak merubah hidupku sehingga bila ku menyedari semua ini telah berlalu. ianya membuatkan aku berfikir sejenak demi sejenak... BAru ku tahu rupa-rupanya hati manusia itu sebenarnya mudah menjadi bolak-balik, naik turun naik turun..sekejap jadi baik, sekejap jadi "laro", kejap jadi cemerlang, sekejap jadi tercorok,...itulah habitat atau tabiat keadaan manusia yang sentiasa ada naik turun dalam prestasinya..

Aku meninggalkan wadahku bukan sahaja menyebabkan ilmu yang kuperolehi tidak berkembang, malah menjadikan aku tidak kenal siapa yang selama ini bermain "blog" denganku..tidak mengetahui perkembangan sahabat2 yang sama2 berjuang menegakkan Islam melalui wadah ini. Mereka ini sudah banyak menyumbangkan bakti melalui perkongsian ilmu mereka sehingga dikira pahala orang suka menabur-nabur ilmunya itu mungkin sudah meninggi gunung...alangkah ruginya aku tidak menyumbang jasa seperti mereka ini..

Terima kasih juga pada Al Zenki yang sentiasa mengingatkan aku supaya meneruskan wadah ini untuk menyumbang jasa kepada diri sendiri, keluarga, umat dan negara yang ku cintai....
Maaf memuploadkan gambar di atas yang sebenarnya tiada kaitan dengan yang ku luahkan ini...heh heh heh

Selasa, 5 Oktober 2010

apa katanya cinta


apa katanya cinta
 
Cinta itu terbahagi lima:
„h Cinta manusia kpd Tuhannya
„h Cinta manusia kpd dirinya
„h Cinta kpd orang kerana kecantikannya
„h Cinta kpd orang kerana ketinggian budinya
„h Cinta kpd orang yang berjasa kepadanya
                    (Hukamak)
 
Cinta itu datangnya dari mata turun ke hati, 
berendam dalam dada dan mengharap pemberian 
kepada yang ¡§satu¡?.
                (Van De Boom)
 
Manusia mati dari semasa ke semasa dan badan 
mereka dimakan ulat, tetapi bukan kerana cinta.
              (William Shakespeare)
 
Persahabatan biasanya berakhir dengan percintaan, 
tetapi percintaan tak pernah berakhir dengan 
persahabatan.
                 (Colton)
 
Tuai padi antara masak,
Esok jangan layu-layuan,
Intai kami antara nampak,
Esok jangan rindu-rinduan.
            (Pantun Melayu)
 
Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi 
membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar 
menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. 
Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi 
membangkitkan semangat.
 
(Hamka dalam Tenggelamnya Kapal Van Der Wick)
 
Betapa pintarmya seorang manusia, dia akan 
menjadi bodoh dalam bercinta.
              (Joshua Cooke)
 
 
Cemburu itu buruk, namun tidak akan sempurna 
sebuah cinta yang tidak diiringi rasa cemburu.
 
            (Nigel Patrick)
 
Cinta itu lebih tua daripada alam kerana atas 
dasar cintalah Tuhan menjadikan alam ini.
 
            (Muttanabbi)
 
 
Cinta bagi seorang lelaki bukanlah satu sentimen, 
tetapi satu ideal.
 
            (De Girardin)
 
Cinta tidak melihat dengan mata, tetapi dengan 
fikiran
 
            (William Shakespeare)
 
Cinta itu suci, cinta itu tidak buta, cinta itu 
adalah kepunyaan Tuhan. Yang tidak suci dan buta 
adalah orang yang salah menggunakannya itu.  
               (Hamka)
 
 
Cintamu untuk semua,tetapi jasmanimu hanya untuk 
seorang.
                (Ikawa Mifune)
 
Jika bahagia cinta dapat diwujudkan dalam 
perkahwinan, maka terciptalah syurga di atas 
dunia ini.
              (William Shakespeare)
 
 
....So ape pula kata ANDA..........
 
Menyintai tidak semestinya memiliki...
              (Aklanie Mahzan)
 
cinta itu bukanlah mudah.... cinta itu tidak 
semestinya indah... cinta itu milik 
semua        
           (beautifully_chaoticadie)
 
Cinta tak semestinya memiliki... memiliki tak 
semestinya menakluki...hehehe
 
           (NotSoPretty)
 
Cinta suci lahir dari hati, cinta buta lahir dari 
nafsu....
 
           (Pejol)
 
Love is PAIN !!!
 
        (Abu)
 
love is like a bittersweet choc...sometime taste 
good sometime make u frown...
 
                 (nutaizaf)
 
TRUE LOVE is just like a GHOST, many talk about 
it, but only A FEW found it!;)
 
                (para a.k.a fatiha)
 
Cinta tu tak payah nak susah-susah cari, biarkan 
ia datang sendiri;)
 
                (para a.k.a fatiha)

Bagaimanakah reaksi anda apabila membuka blog ini?