SALAM

Jumaat, 8 Oktober 2010

Berharta tapi tak berduit...Petang tadi aku keluar untuk melakukan riadah. Seperti biasa pada waktu tersebut aku dan Syuk turun bermain badminton dahulu. Tempat kami bermain biasanya tidak tetap, kadang-kadang di dewan Mahallah Salahuddin, di dewan KAED , dan jika tidak ada pilihan lain, kami bermain dalm keadaan ala-ala gelap di Male Sport Complex kerana lampunya tidak di’on’kan..

Namun apabila aku sudah sampai di MSc itu, kelihatan Syuk dan Mirul menaiki kereta untuk pulang ke bilik masing-masing.

Aku bertanya” Eh, sek-sek mu balik doh? Aku baru sampai....”

“Laaa, aku ngan mirul baru je habis main, aku sempat main 2 3 game je, lepas tu balik, entah la...mirul kata tak de mood sebab tak de oghang”,balas Syuk.

“Pulok, maaf la tadi sebab aku turun lewat sebab aku tidur sekejap tadi, hari ni aku banyok gi mari gi mari, bilo sampai bilik sebelum Asar tadi, aku buat CAD sekejap dengan Aje, lepas sembahyang Asar, aku ‘jenero’ sekejap...letih bos..”....balas ku..

“Tak po la, aku ikut mu la kalu nok main lagi..Mirul..kalu mu nok balik dulu, tak po la, aku nak main lagi”..tanya Syuk..

“Ok..aku balik dulu” respon mirul..

“Nampok mu bawok tali skipping ja...”..tanya Syuk kepada ku...

“Ho...sebelum nak main, kita panas-panas badan dulu ha ha ha ha”..responku....

“Kito jogging la hari ni”....

“Ok jugok, dewan pun gelap gelemak tu, kito jogging keliling padang la, lepas tu boleh la aku skipping pulok heh heh heh”...

Ketika sedang berjogging, kami berbual-bual supaya tidak bosan untuk menghabiskan 2 pusingan lagi..

“Mu gi Engineering Raya Day male ni?”tanya Syuk..

“Dok kot, musim tak de pitis nok bayar kupong rm10 ...aku tak gi la”

“entah la. Aku tak de duit jugok, tapi aku bayar je la... “

“Loni hujung-hujung semester gini musim bajet duit..awal-awal sem hari tu banyok aku belanjo”..ngeluh aku..

Dalam hati aku terfikir jika ingin beli makanan tengah hari, mungkin aku perlu biasakan diri tak ambik sayur goreng supaya aku boleh jimatkan bajet sedikit. Mungkin bermula dari sekarang aku akan mengalami sembelit yang berpanjangan kerana jarang-jarang makan sayur., hanya makan nasi putih berlauk ayam gulai je, itupun akan bertambah lemak dalam badanku...

“Syuk, padanlah 3 round. Aku nak skipping pulok” ngeluh aku..

“urmm, aku nak skipping jugok”..

“mulo2, cuba buat 200 kali tak berhenti dulu”, aku mencabarnya..

“Eh, banyoknyo..aku tak biaso lagi skipping banyok gitu”..terkejut Syuk..

“Memang la sero tak boleh buat, nak main skipping mu kena main sokmo. Lamo-lamo boleh la.”..aku mem’brainwash’nya..ceh...

“Boleh kot..”Syuk mencubanya...

Setelah Syuk penat ber’skipping’, aku masih melompat-lompat dan tibalah satu saat di mana tali skipping itu membidas pada kasutku. Maka berakhirnya aku skipping pada hari itu. Aku tak bilang sudah berapa banyak aku melompat dan azan Maghrib masjid UIAM pun berkumandang. Kami terus bersiap-sedia untuk pulang ke bilik masing-masing dengan membawa raket masing-masing.

Dalam perjalanan pulang, tiba-tiba aku teringat kata-kata Ustaz Azhar Idrus dalam ceramahnya,

“Islam sebenarnya tidak melarang kita bersukan, berhibur..tetapi Islam melarang dalam sukan tersebut terdapatnya orang-orang mendedahkan aurat..yang bermain bola pulok suka pakai seluar pendek, kalau pakai seluar panjang apa masalahnye?

Kata sek-sek bola,

“Tak boleh ustaz, kalu pakai seluar panjang payoh..”

..Nuuu kat Scotland, semua orang main bola pakai seluar panjang sebab musim sejuk, kebanyakkan pemainnya kelas divisyen pertama, kedua..doh mu ni (pemain-pemain di malaysia), main lagu mano?..divisyen kelapan jah..”, tiba-tiba tergelak orang-orang yang mendengar ceramahnya...Cukup setakat ini sahaja perkongsian untuk kali ini. Sekian, terima kasih...

1 ulasan:

Miroe Khalil berkata...

boleh je nak comment..try la comment sekali lagi..pastikan anda mengikut flownya...

Bagaimanakah reaksi anda apabila membuka blog ini?